ZÁZVOROVÉ PIVO

ZÁZVOROVÉ PIVO

Pivo můžete vařit mnoha způsoby, vybral jsem ten úplně nejjednodušší a nejlevnější. Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě a bez problémů splní účel, kvůli kterému ho budete vařit. Při kalbě nezklame, je na něj opravdu spolehnutí, tak přísahám. Teorii jsem vám tak trochu popsal v tomto článku : http://www.punk.cz/index.asp?menu=2198&record=8764

Dnes se budu zabývat praktickou stránkou věci.

 

 

 

pivo

 

Potřebujete velký hrnec, vodu, hnědý cukr, kus igelitu, černý čaj, zázvor, pivní kvasinky, semínka koriandru, prázdné lahváče, zátky a zátkovač. Hrnec pořádně umyjete prostředkem na mytí nádobí a propláchnete vodou. Nejdříve si zkuste uvařit menší množství, třeba 15 litrů, pokud se vá pivo podaří a budete s ním spokojeni, můžete se pustit do větší dávky. V hrnci uvedete do varu 15 litrů vody, přidáte byliny, černý čaj, hnědý cukr a pomalu vaříte ještě zhruba hodinu. Čaj dodá pivu potřebnou hořkost a lepší chuť, nejlepší bude, když si na něj stejně jako na zázvor vyrobíte z kusu čisté látky obří čajový pytlík, utáhnete ho provázkem a vložíte zhruba na 15 minut do hrnce s vařícím roztokem. Zázvor v něm ponecháte až do vychladnutí.

 

kvaseni

Necháte vše vychladnout na 21°C, nebo na takovou teplotu, aby vás rozok lehce hřál na hřbetu ruky (v případě, že nemáte teploměr).   Pokud vlastníte kvasnou nádobu, nalejte ho do ní, přidejte droždí a uzavřete ji. Pokud ne, přidejte kvasnice přímo do hrnce, pokryjte ho igelitovou fólií a uzavřete pokličkou. Kvašení trvá zhruba týden a v momentě, kdy bude na hladině plavat jen několik plovoucích ostrůvků, nebo bude úplně čistá jako na poslední fotografii, můžete začít stáčet. Pořádně umyjete lahváče. Do každého nasypete půl kávové lžičky hnědého cukru, což umožní kvasinkám v tekutině vytvořit oxid uhličitý a získáte tak pivo s bublinkami. Uzavřete lahve a nechte pivo uležet minimálně dva týdny někde ve sklepě. A je to, můžete kalit ;-)

 

Několik praktických poznámek.

Pokud použijete vodu z kohoutku (nedoporučuji), je třeba ji hodinu povařit. Co se týče kvasnic, tak používám Windsorské kvasinky značky Danstar. Jsou usušené a připravují se tak, že se smíchají s vodou. Nechají se stát zhruba půl hodiny a jsou připraveny k použití.

Igelit na hrnci ho nesmí hermeticky uzavřít, takže nepoužívejte tu přísavnou fólii na balení žrádla. Nebo do ní  udělejte pár malých dírek. Oxid uhličitý vznikající při kvašení se potřebuje dostat ven...

Když necháte hrnec venku na zahradě, najdou si ho divoké kvasinky, které jsou všudypřítomné a proces kvašení vznikne naprosto spontánně. Kvasinky můžete uchovat i pro další vaření, protože jich ke konci každého kvašení zbyde hromada na dně kvasné nádoby. Když je dáte do nějaké uzavřené lahve, můžete je použít i příště. Nalijete je do čisté kvasné nádoby, přidáte trochu cukru a příští den už budou vesele kvasit.

Pivo se dá ještě ochutit nejrůznějšími přísadami. Vyzkoušel jsem semínka koriandru, která mu dají chuť chinajského piva. Několik semínek vylouhujeme v malém množství odvaru, který pak nalijeme do celé várky (už bez těch semínek).

První pivo jsem vařil jen v hrnci, pak jsem si koupil i kvasnou nádobu, zátkovač a zátky. Vše se dá sehnat na této adrese v Belgii:   www.brewferm.com , nebo v Praze: http://www.homebrewing.cz/clanek/3750-Prodej-surovin/index.htm , na webu Svět piva najdete i další zajímavé informace.

Jestli vás vaření piva zaujme, doporučuji vám skvělou knihu od Stephena Harroda Buhnera "Bylinná piva". Vyšla v nakladatelství Volvox Globator a snad ji ještě někde koupíte v antikvariátech.

 

konec kvaseni

Recept:

15 l vody

1,5 kg hnědého cukru

zhruba 150 g nařezaného zázvoru

pár zrnek koriandru

černý čaj

 

 

Recept na pivo od Skota z Prahy:

http://www.homebrewing.cz/clanek/3834-Limelight-limetkovy-witbier/index.htm

 

kniha

 

 

Recept na opravdové chmelové pivo: http://www.gorvin.mysteria.cz/pivo/navod.htm

mrtvola


9.5.2009   Rubrika: Literární fabrika   |   Komentářů: 18   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení
1.     2.     3.     4.     5.    
(1 = absolutní punk, 5 = hnusnej popík):
hodnoceni - 1,7
jde to 1,7
 

Diskuse ke článku - ZÁZVOROVÉ PIVO

Do diskuse smí přispívat jen registrovaní a přihlášení punkeři.
mrtvola ©
mrtvola © - 31.7.2009 15:41

pivař: normálně by to mělo fungovat, protože kvasinky jsou všude. Ale nikdy jsem to zatím nezkoušel. Příště mi raději pošli vzkaz, všechny ty články nesleduju ;-)

 
pivař
pivař - 25.6.2009 20:38

Dotaz na mrtvolu: Jak je to s těmi divokými kvasinkami? Máš to vyzkoušený? Já bych se do toho chtěl pustit.....Je šance, že se to povede?

 
mrtvola ©
mrtvola © - 14.5.2009 22:40

Souhlas.

 
Medvěd
Medvěd - 14.5.2009 22:15

Jasné,Sex Pistols FOREVER !!!!! :-))))))))

 
mrtvola ©
mrtvola © - 14.5.2009 22:03

DIY, vole, punk, ne, - - - - -- nebo co :-))))))

 
Medvěd
Medvěd - 14.5.2009 20:53

mrtvola: Copak su nějaký fet'ák ty gadžo !!! :-))))))) Jinak hrnec mám,to není problém. Dál vím,že se v tej Francii tak trochu nudíš,tak se musíš něčím "zabavit" :-))) To je všechno ok :-)

 
mrtvola ©
mrtvola © - 14.5.2009 19:04

Medvěd: s tou teplotou jsem si nelámal hlavu, prostě to nechám trochu bublat v hrnci s pokličkou. Mám třicetilitrový hrnec a třicetilitrovou plastovou kvasnou nádobu jako na té první fotce. Nějaký hrnec ale určitě seženeš za pár šupů na blešáku. Jo, jasně, že je s tím práce, ale sranda musí být, - - - -- ne?

Příště asi zkusím opravdové chmelové pivo. Jinak ten zázvor je jedna ze stovky možných variant, které jsou popsány v té knížce od Buhnera, jsou v ní i recepty na piva psychotropní a silně omamná. To by tě mohlo zajímat :-)

 
Medvěd
Medvěd - 14.5.2009 17:39

Jako recept dobrej.Měl bych ale jeden dotaz a ten se bude týkat prvního odstavce.Mrtvolo,jakou stálou teplotou varu se to vaří ? To mi tam tak nějak chybí.Prostě jaká je po celou dobu varu teplota ? Dál,ty byliny co si uvedl mě moc nejedou.Tak například zázvor.Po něm mě pálí žáha,takže ten bych určitě nepoužil :-)

Jinak tak nějak celkově by se mě s tím moc srát nechtělo.Už jen třeba od shánění kvasinek Danster,které vůbec nemám tušení,kde je splašit :-) a počínaje tím mytím doho všeho co k tomu potřebuji,to by se mě taky moc nechtělo,ale mám mladou a ta by to asi zhřejmě umyla za mě :-))) Pro mě je zkrátka jednoduší si doma vzít třeba deset flašek a zaběhnout do krámu,kde si koupím například za 5,90 Braníka a má to své výhody a to asi tyhle.Maximálně naberu ty flašky,obuju se,vezmu si peníze a dojdu si do krámu.Ale nejvědší výhoda v zakoupení lahváče je ta (alespoň pro mě),že nemusí nic mejt a shánět :-) Prostě systém příjdu - otevřu - piju,jak jednoduchý :-))))) ... samozhřejmě tenhle recep asi není,ač je jednoduchej jako facka,pro takové lenochy jako já,kteří chtěj jen prachsprostě otevřít a klopit,příčemž když dopijou vše co mají,tak si odběhnou a koupí nový ! Kdyžto ta představa,že do sebe naleju naráz celej hrnec a pak když budu chtít dále konzumovat,tak si vařit další,mě úplně děsí,páč od jisté doby co jsem vařil pod vlivem (rozuměj nachcanej :-) ,a bylo to ještě na Milkovicích,kde po tom co jsem se do toho pustil jsme začli po tom co jsem u toho vykydnul hořet,mě úplně děsí !!! :-)))

Radši zakoupím tenhle,jak ty říkáš brutální nápoj dělnické třídy,než abych ho vařil.A nebo si na něj prostě a jednoduše zajdu do hospody :-) Jo a ještě jeden dotaz.Na kolik třeba ten 15.litrovej hrnec výjde korun ??? To mě taky zajímá,páč jakož to dělnická třída nemá plat jako třeba soudruzi Topolánek či kat našeho zdravotnictví,naše veličenstvo Ráth :-)

 
plusminus
plusminus - 10.5.2009 23:20

super taky to vyzkousim,ale ted je to napicu,porad se neco deje,ale nekdy v lete si ukuchtim beerasmajlik - 14

 
mrtvola ©
mrtvola © - 10.5.2009 11:21

Krmič: čau, pokud ti můžu poradit, tak ho nechej nejdříve alespoň čtrnáct dní uležet někde v chladu. Bude mít lepší chuť. Jinak, neboj, když to přeženeš, tak s tebou určitě zatočí. Není, co řešit ;-)

 
Krmič
Krmič - 10.5.2009 10:56

Hm tak to by mohla bejt sranda:D asi to v tejdnu zkusim ukuchtit...v sobotu jedu na grilování tak bych to vzal sebousmajlik - 14 doufam že se potom nepoblejusmajlik - 20

 
HippieHunter
HippieHunter - 10.5.2009 10:17

Super, hned jak budu mit vic volna, tak to vyzkousim :)

 
Houda?
Houda? - 9.5.2009 22:38

mrtvola: vsak jasny:-).....sem zvedavej jak se to povede me to pivo...nejtezsi vec co sem kdy kuchtil byli mrazeny hranolky :-))))......jak to tak vidim to dopadne asi tak pejsek s kocikou pekli dort:-))smajlik - 14

 
mrtvola ©
mrtvola © - 9.5.2009 22:32

Houda: já taky, ale jako starého pohana mě to zajímá. To víš, každý má nějaké to hobby :-)))

 
Houda?
Houda? - 9.5.2009 22:14

mrtvola: jasny....zkusim si to nak urobit:-)...ae nevim co se tyce piv sem celkem vybiravej smajlik - 12

 
mrtvola ©
mrtvola © - 9.5.2009 21:53

oprava: začaly

:-)

 
mrtvola ©
mrtvola © - 9.5.2009 21:51

Houda: chuťově je to jinde, než klasické chmelové pivo se sladem, ale mně osobně chutná. Podobným způsobem se z bylin vařily piva už za dávných dob, ještě před tím, než se v šestnáctém století začaloy dělat z chmele.

 
Houda?
Houda? - 9.5.2009 20:59

"Konečný produkt sice nemá takovou chuť a pěnu jako Gambáč, ale pít se dá v pohodě" ......opravdu se to da pit kdyz to ma horsi chut jak gambac=-O:-))))