VÍKENDOVÉ CYPOVINY: UVAŘ SI PIVO...
DIY, UVAŘ SI PIVO V KUCHYNI
Správný DIY punk musí chlastat vlastní pivo. Pokud si ho kupuje v obchodě, staví se na roveň obyčejnému maloměšťákovi a podporuje konzumní systém & kapitalismus & nadnárodní pivovarnické koncerny & americký radar v ČR & v konečné fázi inkarnaci Ďábla, tedy bývalého prezidenta USA, George W. Bushe, dekadentní americké jestřáby a další nejrůznější zednáře a sionisty, kteří (a o tom je správný DIY anarcho-punk a kupodivu i národně socialistický bonehead, či mladý komunista skálopevně přesvědčen) ovládají svět a vedou ho k totální destrukci :-)))))
Tak pravila mrtvola
V mnoha tzv. pohanských náboženských představách o světě jsou rostliny obdařeny rozumem, vědomím a duší. "Pohané", mezi něž patří i autor těchto řádků, jsou dodnes přesvědčeni o tom, že i rostliny jsou živé bytosti, které s lidmi dokáží komunikovat. Kdysi dávno v hlubinách věků se lidský rod na své pouti k rozumem nepostihnutelnému neznámu potkal s jednou z nich a z tohoto osudového setkání vznikla láskyplná symbióza trvající až dodnes. Člověk a kvasinky, tak to je fakt pevnější vztah, než Bohem posvěcený svazek manželský bigotních katolíků, nebo co.
Jak všichni víme, nejsme totiž žádné dubové palice, tak díky kvasinkám kyne těsto, no a zcela určitě je nám všem jasné, jsme přece Češi, - - - - ne, že kvasinky vzbuzují kvašení a tedy jsou nezbytné pro výrobu opojných kvašených lekvarů jako třeba bájemi opředené medoviny, nebo piva. Kvasinky žerou cukry a výsledkem vnitřní recyklace jejich milované potravy je kus pomyslného exkrementu, tedy lidově hovna, jež my lidé konzumujeme opravdu s nevšední láskou. Samozřejmě, že se jedná o oxid uhličitý, ten zákeřný nepřítel lidské civilizace způsobující rozpad ozónové vrstvy a globální oteplování celého vesmíru, jenž však při kynutí dokáže nadzvehnout těsto na chleba. No a také o alkohol, jenž tak trochu slouží k tomu, abychom zapomněli na strasti vezdejší a v opojné euforii vyšplhali po zdech pražského Hradu až na střechu vrazivše na úplný vrchol za bujarého zpěvu historického českého popsongu "Kdož sů boží bojovníci" vlajku okupovaného Tibetu.
Medovina a pivo se vaří už odedávna. Největší sranda je, že k tomu nepotřebujete nic složitého. Vlastně stačí voda, cukr, kvasinky, nějaké byliny a velký hrnec. Domorodé kmeny v hlubinách tropických pralesů to dodnes nedělají jinak. Zhruba do šestnáctého století se pivo (tzv. gruit) v Evropě masově vyrábělo ze směsice nejrůznějších aromatických, léčivých a psychotropních rostlin a mělo úplně opačné vlastnosti, než pivo chmelové, které dokáže pořádně otupit lidský organismus. Pivo, jež si uvaříte doma v kuchyni bude 100% bio, a tedy naprosto v souladu s moderními zelenými marketingovými trendy, jeho alkoholická síla se bude pohybovat mezi 3,5-12 stupni a navíc vám zvýší apetit, posílí trávení, bude stimulovat činnost jater a cirkulaci krve, roztáhne cévy a zvýší teplotu těla. Podpoří a zvýší činnost všech tělních funkcí, navodí veselou náladu, zvýší aktivitu mozku, rozšíří vaše smyslové vnímání a zaplaví pozitivní energií vaši mentální aktivitu. No nekupte to, nebo co.
Tato bohulibá činnost není zakázána a za svůj podomácku vyrobený mok nemusíte platit žádné daně do nenasytné státní kasy. Na Wikipedii se dočtete, že z daňových zákonů se pivem zabývá především zákon č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních, který upravuje v § 80 a násl. spotřební daň z piva. Daň není povinna odvádět osoba, která v domácnosti vaří pivo pro osobní potřebu do 200 litrů za rok a pivo neprodává za podmínky, že to oznámí celnímu úřadu. Zvláštní daňové podmínky jsou stanoveny pro malé nezávislé pivovary. Základem daně je množství piva v hektolitrech, základní daňová sazba za 1 hektolitr a celé procento EPM je 24 Kč. Při prodeji piva se také vedle spotřební daně uplatňuje daň z přidané hodnoty (DPH) podle zákona č. 235/2004 Sb.
V dalším pokračování vás seznámím se svými pokusy na tomto poli a vysvětlím vám, jak si co nejjednodušeji uvařit pivo v kuchyni. Nedočkavce, pokud umí anglicky, odkazuji na tyto stránky:
http://www.gruitale.com/intro_en.htm
VÍKENDOVÉ CYPOVINY:
- Literární fabrika
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: HON NA SKINHEADS...
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: SEX Z GUMY PRO PSY
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY, POEZIE
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY, POEZIE
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: SRAČKY.....
1.3.2009 Rubrika: Literární fabrika | Komentářů: 40 | Vytisknout
Diskuse ke článku - VÍKENDOVÉ CYPOVINY: UVAŘ SI PIVO...
Do diskuse smí přispívat jen registrovaní a přihlášení punkeři.S tím zázvorem se od tebe nechám rád inspirovat. Naposled sem měl v Polsce pivo se zázvorovým sirupem a bylo mňamózní, takže si počkám, jak se ti povede. Jinak ty polský pivka taky nejsou špatný, maj tam docela dost druhů, hodně je jich vícestupňových a pak ty jejich sirupy, co do toho lejou, to taky není občas špatný, nebo to jejich grzane pivo (ohřáté pivko se špetkou skořice na čepici), není to špatný, ale nevím jestli bych jich takto udolal hodně.
Každopádně pivní labužník si přijde na své hlavně v Belgii, tam je těch druhů fakt hodně, sice jsou dražší,ale zato neobvyklý, zvlášt různá klášterní nebo s příchutěma ovoce (hl. třešně). Nojo, tohle je taky věčný téma.
Bazarov: taky jsem zvědavý, poslední se mi moc nepovedlo, asi jsem tam dal zbytečně moc řebříčku, nebo co ;-(
Tak se raději pustím do starého osvědčeného receptu se zázvorem.
Jinak to bylo přesně tak, jak píšeš, ve středověku se na vesnici vařilo pivo v každém baráku z bylin, co rostly kolem.
Dobrý úvod před přidtoupením k samotné akci, dobrý styl mimochodem, vtipné, stručné, výstižné a zajímavé.Budu čekat, jak se ti zadaří, Mrtvolo. Jinak kolébkou piva je už stará Mezopotámie, kde se pivo vařilo už v 7. tis. př.n.l.
A ve středověku se takhle po domácku vařilo pivo v každém domě, pokud mělo město várečné právo. Čili se navařilo pivo a druhý den se vyvěsila cedule, vlétě se vytáhly ven stoly a kalilo se. A aby nevznikla situace, že bude např jeden týden navařeno skoro všude a další budou na suchu, tak se ty domy po týdnu střídávaly. Pivovary (dnešních typů, kromě klášterních) jsou totiž vynálezem až dosti pozdní doby, někdy blízko počátku novověku novověku.
Osobně mám v plánu se taky vrátit do doby trojího lidu a zkusit si ukuchtit nějakou tu pivní mňamku, takže sem s recepty a zkušenostmi...
plusminus: ono to nepůjde tak rychle. Příští víkend ho uvařím, pak se nechá vychladnout a jeden až, dva týdny kvasí. No a pak se dá do lahváčů a nechá se minimálně tři týdny uležet.
tyjo,ale dal bych si, domaci skopek sem jeste nikdy nemel
mrtvola: doufam,ze to zvladnes,chlape a pristi sobotu se od tebe muzem inspirovat
Mr.Hyde: jak budu příště vařit, tak to nafotím, napíšu článek a hodím to sem.
mrtvola: chtělo by to ten návod v češtině
Medvěd: ;-)))
chrpa: ne, Heineken, domácí budu teprve během jednoho, dvou týdnů vařit, zázvorové.
mikesh: A já vám tady to těch vylitejch hlav budu servírovat jednu pecku za druhou
mrtvola: mně to včera bodlo,v pátek jsem tu zase koštoval tu mísrní dvanáctiletku a vždycky se ráno raduju,protože po vodě života se dá vypít neuvěřitelné množství té vody normální...
mrtvola: domácí???
mikesh: jo, bude to jen o víkendu. Taková malá porce kultury pro všechny, co se probudí z divoké kalby, nebo co.... ;-)
Hurá, dostavil se čas k aperitivu, v lednici leží vychlazené piviště ;-)
cypoviny nejen na nedeli, doufam, ze pokracovani nebude az pristi vikend kua :D
mrtvola : máš pravdu, víc národů, ale ti Kelti jsou v tomhle ohledu asi nejzprofanovanější:))) Dík za tip, pokusim se to někde sehnat.
Squat_the_world: nejn Keltové, i staří Egypťané. Pokud tě to zajímá, tak u nás kdysi vyšla moc dobrá knížka Posvátná a léčivá bylinná piva od Stephen Harrod Buhner, možná se ti to podaří někde sehnat v antikvariátu, páč už je dávno vyprodaná.
http://www.kosmas.cz/knihy/104584/posvatna-a-leciva-bylinna-piva/
Ten poslední obrázek jsem našel na netu, bohužel jsem za tím menhirem neležel ;-)))
Pravda, už staří Keltové tento božský nápoj uctívali:) Moc dobrý a podnětný článek, přiznám se, že jsem to ještě nezkoušel, ale určitě na to dojde, zvlášť s těma psychotropníma rostlinama jsi mě nasadil brouka do hlavy:-DD btw. ten poslední obrázek, tos fotil ty sám, skryt za menhirem, nebo to je od někoho jinýho? rád bych se někdy infiltroval na nějaký takový rituál mezi uctívačky Diany, ale nevim, nevim, jsou to vostrý ženský
Tenhle,jak by řekl Mrtvola,brutální nápoj dělnické třídy,mám tuze rád !!! Po domácku vyrobené pivo jsem taky pil a musím říci,že když je dobře uvařené,tak je to opravdu masakr :-) My jsme to kdysi na Milkovicích taky zkoušeli,ale nějak se to sralo,nevím kde byla chyba,asi v Klokanovi,páč když se o to pokoušel,tak už měl v sobě tolik,zde pro změnu pro nás místní Bousovské lihoviny zvané rum,že jak jsem říkal,tak to všechno posral :-)
Jinak pro mně osobně je pivo součástí života,tak od těch třinácti let.Od této doby se s ním čas od času nakládám do nehorázných,ba i někdy nezkutečně destruktivních stavů,ale což je to potřeba a dělá mi to dobře :-)Navíc,od dob co stabilně a s přesnou pravidelností sobě vlastní leji,tak jdou všechny nešvary v podobě různých chřipek a angín a já nevím čeho ještě,mimo mne.Kdysi mi jeden,dnes už neboštík pan Páv říkal: "Adame,jak na tebe něco poleze,musíš jít a pořádně to propláchnout !" No a já na starousedlíka Jirku dal a když jsem pocítil sebemenší náznak choroby,nelenil jsem a šel to teda vyzkoušet :-) Měl pravdu !!! Od té dávné chvíle mně nic netrápí a já opravdu neznám co je to mít chřipku,angínu,zápal plic a podobně,díky Jirko a řekni jim to taky nahoře v nebíčku !!!
Na zdravě a nazvracanje,pivo,pivo,pivo !!!
domácí pívo mám moc rád,kámoš to vyrábí už leta a opíjí to taky slušně-hodně lidí tady dělá domácí pívo...