VÍKENDOVÉ CYPOVINY: UVAŘ SI PIVO...
DIY, UVAŘ SI PIVO V KUCHYNI
Správný DIY punk musí chlastat vlastní pivo. Pokud si ho kupuje v obchodě, staví se na roveň obyčejnému maloměšťákovi a podporuje konzumní systém & kapitalismus & nadnárodní pivovarnické koncerny & americký radar v ČR & v konečné fázi inkarnaci Ďábla, tedy bývalého prezidenta USA, George W. Bushe, dekadentní americké jestřáby a další nejrůznější zednáře a sionisty, kteří (a o tom je správný DIY anarcho-punk a kupodivu i národně socialistický bonehead, či mladý komunista skálopevně přesvědčen) ovládají svět a vedou ho k totální destrukci :-)))))
Tak pravila mrtvola
V mnoha tzv. pohanských náboženských představách o světě jsou rostliny obdařeny rozumem, vědomím a duší. "Pohané", mezi něž patří i autor těchto řádků, jsou dodnes přesvědčeni o tom, že i rostliny jsou živé bytosti, které s lidmi dokáží komunikovat. Kdysi dávno v hlubinách věků se lidský rod na své pouti k rozumem nepostihnutelnému neznámu potkal s jednou z nich a z tohoto osudového setkání vznikla láskyplná symbióza trvající až dodnes. Člověk a kvasinky, tak to je fakt pevnější vztah, než Bohem posvěcený svazek manželský bigotních katolíků, nebo co.
Jak všichni víme, nejsme totiž žádné dubové palice, tak díky kvasinkám kyne těsto, no a zcela určitě je nám všem jasné, jsme přece Češi, - - - - ne, že kvasinky vzbuzují kvašení a tedy jsou nezbytné pro výrobu opojných kvašených lekvarů jako třeba bájemi opředené medoviny, nebo piva. Kvasinky žerou cukry a výsledkem vnitřní recyklace jejich milované potravy je kus pomyslného exkrementu, tedy lidově hovna, jež my lidé konzumujeme opravdu s nevšední láskou. Samozřejmě, že se jedná o oxid uhličitý, ten zákeřný nepřítel lidské civilizace způsobující rozpad ozónové vrstvy a globální oteplování celého vesmíru, jenž však při kynutí dokáže nadzvehnout těsto na chleba. No a také o alkohol, jenž tak trochu slouží k tomu, abychom zapomněli na strasti vezdejší a v opojné euforii vyšplhali po zdech pražského Hradu až na střechu vrazivše na úplný vrchol za bujarého zpěvu historického českého popsongu "Kdož sů boží bojovníci" vlajku okupovaného Tibetu.
Medovina a pivo se vaří už odedávna. Největší sranda je, že k tomu nepotřebujete nic složitého. Vlastně stačí voda, cukr, kvasinky, nějaké byliny a velký hrnec. Domorodé kmeny v hlubinách tropických pralesů to dodnes nedělají jinak. Zhruba do šestnáctého století se pivo (tzv. gruit) v Evropě masově vyrábělo ze směsice nejrůznějších aromatických, léčivých a psychotropních rostlin a mělo úplně opačné vlastnosti, než pivo chmelové, které dokáže pořádně otupit lidský organismus. Pivo, jež si uvaříte doma v kuchyni bude 100% bio, a tedy naprosto v souladu s moderními zelenými marketingovými trendy, jeho alkoholická síla se bude pohybovat mezi 3,5-12 stupni a navíc vám zvýší apetit, posílí trávení, bude stimulovat činnost jater a cirkulaci krve, roztáhne cévy a zvýší teplotu těla. Podpoří a zvýší činnost všech tělních funkcí, navodí veselou náladu, zvýší aktivitu mozku, rozšíří vaše smyslové vnímání a zaplaví pozitivní energií vaši mentální aktivitu. No nekupte to, nebo co.
Tato bohulibá činnost není zakázána a za svůj podomácku vyrobený mok nemusíte platit žádné daně do nenasytné státní kasy. Na Wikipedii se dočtete, že z daňových zákonů se pivem zabývá především zákon č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních, který upravuje v § 80 a násl. spotřební daň z piva. Daň není povinna odvádět osoba, která v domácnosti vaří pivo pro osobní potřebu do 200 litrů za rok a pivo neprodává za podmínky, že to oznámí celnímu úřadu. Zvláštní daňové podmínky jsou stanoveny pro malé nezávislé pivovary. Základem daně je množství piva v hektolitrech, základní daňová sazba za 1 hektolitr a celé procento EPM je 24 Kč. Při prodeji piva se také vedle spotřební daně uplatňuje daň z přidané hodnoty (DPH) podle zákona č. 235/2004 Sb.
V dalším pokračování vás seznámím se svými pokusy na tomto poli a vysvětlím vám, jak si co nejjednodušeji uvařit pivo v kuchyni. Nedočkavce, pokud umí anglicky, odkazuji na tyto stránky:
http://www.gruitale.com/intro_en.htm
VÍKENDOVÉ CYPOVINY:
- Literární fabrika
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: HON NA SKINHEADS...
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: SEX Z GUMY PRO PSY
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY, POEZIE
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY, POEZIE
- VÍKENDOVÉ CYPOVINY: SRAČKY.....
1.3.2009 Rubrika: Literární fabrika | Komentářů: 40 | Vytisknout
Diskuse ke článku - VÍKENDOVÉ CYPOVINY: UVAŘ SI PIVO...
Do diskuse smí přispívat jen registrovaní a přihlášení punkeři.Tak domácí pivko sem zatím dělat nezkoušel ale asi se na to vrhnu, zatím jsem akorát zkoušel domácí víno a je to dobrůtka
Squat_the_world: kde pak,muzu-li vedet??
Medvěd: Ja letos budu skouset tabak,kriv za dob nasich pradedu si to lidi taky pestovali samy a jeste driv byly zeme ceske zcela sobestacne. Kdyz se zadari,aspon nebudem podporovat morrise...
Medvěd: mi to taky tady tak děláme, všechno si pěstujem sami a je to cajk
... a když jsme u toho,tak ted' snídám u Standy po domácku udělaný chleba s kozím sýrem a broskvový kompot (vše DIY)
Linkos: To si nemyslím... To vlastně umí každý,kdo chce pracovat.Ale opravdu si něco svého vypěstovat (brambory,obilí,zeleninu a podobně) je v dnešní době kumšt,a co víc z toho udělat třeba chleba (obilí) si myslím,že se jen tak nevidí.Ano,může a myslím si že je to v dnešní době hodně nákladné,o tom žádná. Dál když to budu brát třeba hodně let dozadu,tak jak myslíš,že se lidé živili ? Aha Co :-) To co si sami nevypěstovali.tak to neměli,právě proto bylo všude hospodářství a bylo to skvělý a myslím,že si lidi v tehdejší době dokázali i těchto sebou vypěstovaných produktů více vážit a nechovali se k tomu jako dnešní třeba mládež,která za prachy rodičů zakoupí sváču a po tom co jí nesní jí odhazuje s ledovým klidem někam do koše ! Dříve by si to nedovolila. Já jsem třeba pro si něco vypěstovat.Dnes v Praze tak maximálně trávu,pažitku a to je tak vše,sic málo ale přece,vím o tom,na Milkovicích jsme si dělali svůj sýr z kozího mléka,chleba z vypěstovaného obilí a podobný věci (v tomhle jsme byli třeba jako kapela Crass :-)))) ),ale na pivko jsme taky chodili do hospody,co si budem nalhávat :-)))))))))))))) a ty si tam seděl s náma :-)))))))))))
chrpa: urcite je lepsi delat od nevidim do nevidim a vydelavat si na to
Linkos: a kdo by se s tim sral???
zajimavy je ze si clovek muze udelat svoje pivo, vypestovat svoje jidlo,svuj tabak a buch vi co svechno(travu pochopitelne taky :)) . Ale kdo to dneska vlastne takle dela??
HippieHunter: Timisoreana,tfuj :-)))))
Medvěd: jaky si pil to rumunsky? My tam pili Ursus a jeste jedno, u kteryho si nemuzu vzpomenout na jmeno a obe jsou dobry
mrtvola: jednou jsme to zkouseli, ale nazadarilo se, tak az hodis Tvuj postup, tak to zkusim znovu.
Bazarov: tyhle pokusny mas i u nas, treba v praglu pivovarskej dum, muzu vrele doporucit koprivovy, nejen nadherne svetle zelenkava barva, ale i ta chut stoji za to ;o)
Bazarov: Okocín a Ležajsk,to mně chutnalo ,a když jsem k tomu přidal ještě jedny Krakowskie (cigára),tak to bylo ještě lepší :-))))))) Jinak v Polsku si musíš hodně vybírat,abys narazil na kvalitní pivo.Já mám rád pivo třeba z Dánska (Tuborg,Carsberg).A pak ještě z Německa (Beck).Belgiáni mají taky kvalitní,o tom žádná. A dál co mně chutnalo,tak to bylo Ruský (Sověcká koruna),nebo tak nějak :-)
Ted' o víkendu jsem pil tady v Počernicích v hospodě Na růžku,Rumunský (plechovkový).A to je vám pánové humus,zaplat' pánbůh,že jsme v Čechách,to pivo mělo vocas jako svíně a už s prvními loky jsem cítil,že mně asi začne pálit žáha,no hrozný :-))))
mrtvola: chrpa: tak jako naše pivo je naše pivo, o tom žádná, taky se vyrábí v půlce světa od Sibiře po Aš, a vyváží se skoro všade, i když na východě se vaří přes licenzi v jejich pivovarech a je to znát. Kozel koupený v Rusku a v ČR z Popovic se nedá srovnat. A to je tam ten Kozel i dražší, ale oni zas neví jak chutná ten náš, tak jim to nevadí :-) Ruský piva jsou sice nic moc, ale některý se v daj.
A tenhle trend malopivovarů a hospodovarů je mi strašně sympatický. Ty nápoje jsou každý originál, zajímavých chutí a často docela jiné kvality, než u velkopivovarů, rozprodaných zahraničním majitelům.
A že by se jinde netrávil volný čas jinak bych ani tak moc neřekl. Sice český kolorit hospod a věčnýho vysedávání u hrnku je málokde, ale v podstatě je to všude podobný. Na východě sedí v parku nebo na kuchni a glgaj vodku, na Balkáně a v Talijánsku maj ty svý kávičky, rakiji, ouzo a vínečka, u Frantíků skoro to samý - kavárna a vinárna. No a my, část Germánů, Irové a Britové slopeme pivko, i když tu na jižní Moravě neni nouze ani o to vínko, ani o slivovicu. (a pokud vím tak ve Skandinávii je to bud predražený nebo je tam prohibice - Finsko, ale možná se pletu, tam sem ještě nezabrousil)
Linkos: čemu, - - - - -- webu punk.cz ;-)))
Medvěd: no jo,hold nas bousovskej rum
mrtvola: tomu rikam DIY
chrpa: jako, jasně, u nás je ta tradice relativně levného piva v hospodě. No a pak hospoda je tradiční místo k vysedávání a pindání ve volném čase, to asi nikde jinde na světě neexistuje.
Ale dobré pivo se vaří i jinde. Líbí se mi, že vznikají mikropivovary s hospodou, kde hospodský vaří vlastní pivo. Ve Stbg jsou dva, jestli chceš, tak koupím malou bečku, nebo pár lahví ;-)
mrtvola: ba ba,železná košilka se nedá sundat tak lehce,ale i to mi nebrání se vysmívat jiným než českým pívům...
holky a pívo-neodiskutovatelně nejkvalitnější věci,co z české kotliny prýští a zahaluje oparem hanby každou konkurenci trpně se snažící o soutěž
chrpa: to je otázka zvyku, všude na světě se vaří dobré pivo. V Německu taky najdeš spoustu dobrých pivovarů.
není nad český pánové,to se budu hádat
Bazarov: to je téma na celý život ;-)))) Belgická piva mám rád, ale ty klášterní bez ovoce. Akorát jsou hodně silná, to je na houby. Občas si nějaké dám jako aperitiv. Dávám přednost pivům s 5% alkoholu. To se dá chlastat celou noc ;-)